Tot een volgende trip ben ik weer gewoon in Woerden op het vertouwde adres

zaterdag 11 maart 2006

handen wassen, tanden poetsen...

Hallo allemaal,
Ik mis jullie wel een beetje hoor Peter, maar heb niet veel tijd om er bij stil te staan. Over de oorlog nog even een ding en dan is het tijd voor leukere dingen.

Ik heb vorige week een documantaire over de oorlog gezien. Zal maar niet vertellen hoe gruwelijk het was, maar we zagen ook het eind van de oorlog. De rebellenleiders ontmoetten elkaar midden op de brug hier in de stad, waar ze veel om hebben gevochten. Ze vielen elkaar om de hals en zeiden: ' Zie je dezelfde huiskleur, we zijn broeders!' Waarom hadden ze dat niet wat eerder en zoveel doden minder kunnen bedenken! Om maar niet te praten over Amerika die niets gedaan heeft, terwijl ze in het verleden vaak zat van de Liberianen gebruik gemaakt hebben.

Nu naar het volgende...tanden poetsen, handen wassen
Vanmorgen hebben we dit aan de kinderen in het weeshuis geleerd en als hoogtepunt van de morgen (voor de kinderen dan) kregen ze allemaal een tandenborstel en tandpasta!
En wij hebben een les gehad hoe ze hier nomaal hun tanden poetsen. Eerst met een stokje van een bepaalde plant en deze goed over je tanden heen halen en hierna met houtskool (ja jullie lezen het goed) over je tanden poetsen en dan even spoelen met water en dan weer met het stokje. Het resultaat is behoorlijk schone tanden. Waneer je wel een tandenborstel kan betalen, maar geen tandpasta, gebruik je zout. Ook het wassen is een verhaal appart. je handen was je bijvoorbeeld goed en ook je nagels en hierna bijt je de nagels die lang zijn af. Als spons om jezelf te wassen gebruik je een stuk van een zak waar rijst in heeft gezeten dat zijn witta zakken of zakken waar bij ons aardappelen in zitten. Scrub jezelf er goed mee en wanneer je een langere reep van de zak heb, kan je hem ook gebruiken om je rug te scrubben. Je weet wel aan iedere kant van de reep boven je schouder houden en de andere hand de onderkant onder je rug en schuren maar net zoals je misschien je rug droogt. hierna afspoelen met water en laten drogen in de zon. Waneer je na het spelen of sporten erg zweet is daar ook een middeltje voor. Wacht eerst tot je uitgezweet bent en smeer wat witte as onder je oksels en daarna met een schijfje limoen goed insmeren en 5 of 10 minutjes de limoen onder je oksels houden en dan afspoelen met water en...succes verzekerd!!! Vol trots werden de tandenborstels en tandpasta na de oefening opgeborgen in hun persoonlijke bezittingen. Dan zie je hoeveel eigen bezittingen ze hebben. Er waren twee zusjes die samen een klein rugtasje hadden met al hun kleren en bezittingen er in... De anderen hebben niet veel meer. Daar zit ik dan lekker op de boot met twee laden met kleren en nog een stel rokken en blousen.
Al met al een leerzame ochtend dus. ik moet nu snel gaan douchen, want je ruikt niet al te fris wanneer je in het weeshuis bent geweest moet ik bekennen.
Vanmiddag krijgen we bezoek en met we, bedoel ik een groot deel van de Nederlanders aan boord van de Anastasis. Corine, uit Kakata komt met haar ZOA mdewerkers om het schip te zien. Een paar hebben het al gezien, maar iedereen wilde het wel eens zien, dus een grote delegatie van 27 man, bijna allemaal Liberianen, komen over een half uurtje opschieten dus!
Goed weekend allemaal!