Tot een volgende trip ben ik weer gewoon in Woerden op het vertouwde adres

woensdag 10 mei 2006

foto´s lab die jullie echt even moeten zien


Het Lab: Kloppen om binnen te komen om bloed te laten prikken. Een schreeuw betekend dat je binnen mag komen.Een deel van het lab


Het andere deel en een analist is een Hemoglobine aan het doen.


Gaat het in Nederland ook zo donors waneer jullie naar de bloedbankt gaan?
Ja ik werd aan het werk gezet: Wan een grote dot watten, kleine dotjes maken als gaasje blij het bloedprikken.
De Centrifuge!!

Een teken van leven..

Hallo allemaal,
Even een teken van leven om te laten weten dat alles goed met mij gaat. Dit is de laatste week van operaties in Liberia en dat weten we op het lab wel zeg. Sinds vorige week zondag (Koninginnedag) is het zo druk dat ik soms naar mijn gevoel niet meer doe dan werken en slapen. Moet wel zeggen dat het vooral een patiënt is die ons bezighoud. Maar gelukkig leeft ze nog. Afgelopen vrijdag was het echt kritiek. Ze had een infectie in haar buik en op een gegeven moment was ze septisch. Dat betekend dat je bacteriën in je bloed zitten (wel kort door de bocht micro mensen ik weet het) Deze situatie is levensbedreigend. Er is een arts overgevlogen van een andere deel van Liberia (die arts was de twee weken daarvoor bij ons) en die heeft de vrouw geopereerd. Dat was afgelopen vrijdagavond- Toen hebben we die avond tot een uur of 11 gewerkt. Bikkelen dus. Het is nu woensdag en vandaag hebben we ook weer twee zakken bloed aan haar gegeven en ben weer eens voor haar aan het werk in mijn avonduren. Maar waneer ze het gaat halen maakt het al de moeite waard. Helaas is wel de operatie mislukt en is alles voor niets geweest. De vrouw is nog steeds incontinent.
Gisteren ben ik toch vrij geweest omdat ik nog naar een laboratorium wilde hier in de buurt. Ik had de uitnodiging al sinds december en nu moest er dan echt van komen. Maar wat een lab zeg ze hebben echt helemaal niets. Ik zal voor de geintereseerden nog wel meer foto´s laten zien en vertellen. Om kort te gaan konden ze Hemoglobine, Hematocriet (nu even niet want ze hadden geen cappilairen meer), glucose (hadden ze nu ook even geen teststrips voor) urines (alleen microscopie, want dipsticks waren op) poep, malaria, HIV (een test de andere om te controleren was er ook niet meer), leukocyten tellen met de hand en bloedgroepen op een glaasje. Dat was het zo ongeveer. Met wat ze hadden konden ze goed omgaan, maar echt niet te geloven hoe dat allemaal gaat. Morgenavond komen er een paar analisten van dat lab naar het schip om hier het lab te laten zien, maar ik schaam me bijna voor ralles wat we hier hebben.
Ik zal al vast ene paar foto´s meesturen.
Goed ik ga dit snel versturen en mijn werk afmaken.
Groetjes allemaal